Premis Blocs Catalunya 2011 a La Seu d’Urgell: blogs de ciència

Dissabte va tenir lloc l’acte d’entrega de la quarta edició dels Premis Blocs Catalunya, a La Seu d’Urgell. La Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG patrocinava la categoria d’Universitat, Recerca i Ciència, que aquest any ha entrat al catàleg de premis per primer cop. En aquesta categoria, van resultar premiats Xavier Lasauca (@xavierlasauca) pel seu blog L’Ase Quàntic, i Daniel Closa pel seu blog Centpeus , en la subcategoria de blogs personals i professionals, respectivament.

Image

El blog L’Ase Quàntic d’en Xavier Lasauca , tècnic del Departament d’Universitats i Recerca de la GenCat, combina entrades de divulgació científica, com la molt recent sobre l’experiment de neutrinos superlumínics, amb d’altre de política científica o de aspectes novedosos de les xarxes socials en ciència. En Xavier manté una relació actualitzada de twittaires i blocaires de ciència que facilita una visió general de l’activitat blocaire catalana i global.

El blog Centpeus d’en Daniel Closa , investigador biòleg del CSIC, és un excel.lent exemple de divulgació de la ciència, centrada no només en el seu camp d’expertesa de biomedicina, sinó també en altres camps del coneixement i pensament. En Daniel ja ha publicat varis llibres de divulgació, l’últim dels quals n’és 100 invents que han canviat el món.

Els blogs d’en Xavier i d’en Daniel són exemples magnífics que mostren un camí que tots hauríem de prendre també: explicar el que fem, explicar el que passa en ciència, fer entendre el públic, la societat els avenços (o els dubtes) de la ciència, contribuir a un món més entenidor on la ciència ajudi a superar les dificultats.

Moltes felicitats a tots dos! A la fota, en Xavier (esquerra) i Daniel (dreta) amb l’original escultura del premi.

Image

Els dos premiats ens van explicar ells mateixos en què consisteixen els seus blogs. Aquí n’hi ha la gravació al Youtube:

 

Gràcies a STIC.CAT per comptar amb la Càtedra C4D amb la nova categoria d’Universitats, Recerca i Ciència, per l’acte tan ben organitzat, i per saber continuar amb els Premis Blocs Catalunya. L’energia i bona feina de la Trina Milan, en Francesc Grau, en Toni Sellas, en Josep Campmajó i els altres membres de STIC.CAT mereix un reconeixement.

Amb el patrocini d’aquests premis a blocs de ciència, la C4D i la UdG manifesten el seu compromís amb la qualitat de la comunicació de la ciència, en aquest cas amb mitjans digitals, i la seva implicació en la millora de la relació entre els científics i la societat. Per a la Càtedra, és un complement molt important a la llista d’activitats de comunicació digital de la ciència, que no fa més que aportar més cultura científica en un món necessitat de facilitat de comprensió dels avenços de la ciència. Per a la UdG, significa evidenciar la implicació de la universitat en la creació, crítica i disseminació del coneixement en l’àmbit geogràfic de parla catalana. En tot cas, aquesta presència regional ve acompanyada d’una dimensió internacional per l’ús de llengües d’extensió geogràfica global. Aquest és un dels aspectes que en els propers mesos cal reforçar segurament.

Join the Conversation

3 Comments

  1. M’hen recordu del premi cuan es va lliurar , un acte fantastic. aquests anys no he vist tanta competencia com el de aquell any.

    Salutacions fortes!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *